© belga

Europa competitiever en sterker in de wereld

In de laatste State of the Union voor de Europese verkiezingen van 2024, kondigde de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, een hernieuwde aandacht aan voor de economische uitdagingen.


Benoit Monteyne, COMPETENTIECENTRUM EUROPA & INTERNATIONAAL
20 september 2023

Toenemende geopolitieke spanningen, de groene en digitale transities, de hevige concurrentie om natuurlijke hulpbronnen en geavanceerde technologieën, en de moeilijkheden om toegang te krijgen tot geschoolde arbeidskrachten zijn enkele van de belangrijkste uitdagingen waarmee Europese bedrijven momenteel worden geconfronteerd. Om die uitdagingen aan te pakken, moet de EU de juiste strategische beslissingen nemen. Het VBO is dan ook tevreden dat de Commissievoorzitter de focus legde op de economische uitdagingen, maar het is nu zaaks om concrete oplossingen te vinden die werkbaar zijn voor het bedrijfsleven.

We verwelkomen daarom het krachtige engagement om nieuwe handelsovereenkomsten tot stand te brengen, van fundamenteel belang voor onze open Belgische economie. Ook het voorstel om de rapportageverplichtingen met 25% te verminderen is een must, want de administratieve lasten die voortvloeien uit Europese initiatieven swingen de pan uit. Verder is het een goede zaak dat de Green Deal verder zal worden ingebed in een sectoroverschrijdend industrieel beleid om zo de talmende concurrentiekracht aan te pakken en de bedrijfswereld te steunen om de groene omwenteling te realiseren.  

Ten slotte kijkt het VBO uit naar het rapport over het concurrentievermogen van de voormalige Italiaanse premier Mario Draghi, aangezien Europa weer een topinvesteringslocatie moet worden, en zijn we klaar om te bespreken hoe we Europa succesvoller kunnen maken op de aangekondigde top van de sociale partners in Val Duchesse.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.