© Shutterstock

Raad van de EU: Spanje neemt de voorzittersfakkel over

Op 1 juli nam Spanje het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie over van Zweden.


Benoit Monteyne, COMPETENTIECENTRUM EUROPA & INTERNATIONAAL
11 juli 2023

Spanje wil werk maken van een wendbaar en veerkrachtig Europa dat in staat is om cruciale beslissingen te nemen en de grote uitdagingen van onze tijd aan te gaan. Daarvoor schuift het Spaanse voorzitterschap vier prioriteiten naar voren:

  1. De EU herindustrialiseren en haar open strategische autonomie garanderen.
  2. Vooruitgang boeken in de groene transitie.
  3. Meer sociale en economische rechtvaardigheid bevorderen.
  4. Versterking van de Europese eenheid.

Het volledige programma is beschikbaar via deze link.

Het Spaanse voorzitterschap van de Raad van de EU is het laatste volledige voorzitterschap vóór de verkiezingen voor het Europees Parlement van volgend jaar, die van 6 tot 9 juni zullen plaatsvinden. De verkiezingscampagne zal enkele weken daarvoor het wetgevend werk tot stilstand brengen. Dat betekent dat België – dat de voorzittersfakkel overneemt op 1 januari – slechts een paar maanden zal hebben om te onderhandelen over akkoorden tussen het Europees Parlement, de Raad van Ministers en de Europese Commissie.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.