© belga

BBE buigt zich over het Belgische voorzitterschap van de Raad van de EU in 2024

Op 14 september kwam Belgian Business for Europe (BBE) samen bij de Permanente Vertegenwoordiging van België bij de Europese Unie (EU) om onder andere de voorbereidingen voor het Belgische voorzitterschap van de Raad van de EU te bespreken.


Thomas Julien, COMPETENTIECENTRUM EUROPA & INTERNATIONAAL
19 september 2023

Die ‘extra muros’-bijeenkomst van de BBE werd georganiseerd door ambassadeurs Willem van de Voorde en Pierre Cartuyvels. Ze becommentarieerden een reeks grote uitdagingen die de EU te wachten staan (waaronder de voorbereidingen op toekomstige uitbreidingen van de EU, tegen een achtergrond van krappe begrotingen en de aanhoudende oorlog in Oekraïne). Daarna sneden ze een aantal actuele Europese kwesties aan, evenals enkele sleutelboodschappen uit de ‘State of the EU’-toespraak die de voorzitster van de Europese Commissie de dag ervoor had gehouden. Ze bespraken ook de tijdlijn van het Spaanse voorzitterschap, dat momenteel heel wat dossiers op tafel heeft liggen, waarvan sommige aan het toekomstige Belgische voorzitterschap zullen worden voorgelegd, zoals de Critical Raw Materials Act en de Net Zero Industry Act. Onze vertegenwoordigers zullen de komende maanden dus de handen vol hebben met zoveel lopende werkzaamheden.

Tijdens de besprekingen benadrukten de vele aanwezige vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en de sector de toenemende complexiteit van en overvloed aan Europese regelgeving en de noodzaak om de kwaliteit ervan te verbeteren, met name door echte raadplegingen en systematische impactstudies uit te voeren. Daarnaast betreurden ze de stortvloed aan gedelegeerde handelingen, die de Europese Commissie de facto aanzienlijke, maar weinig democratisch gecontroleerde regelgevende macht verschaft.

Ambassadeurs Van de Voorde en Cartuyvels onderschreven en becommentarieerden ook de 12 aanbevelingen die het VBO in november 2022 formuleerde om de positie en invloed van België binnen de EU te versterken. Hoewel er vooruitgang wordt geboekt, is er zeker nog veel ruimte voor verbetering.

Artikel geschreven in samenwerking met Céline Carrabetta

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.