© Triptyque

Europese avond in teken van het Belgische voorzitterschap

Op maandag 3 juli organiseerde het VBO zijn ‘Europese avond’. Een jaarlijkse traditie – die zo’n 15 jaar geleden van start ging – om bij de start van de zomer landgenoten die actief zijn rond Europese Zaken, zowel uit de bedrijfswereld als de publieke sector, samen te brengen. Gastspreker van de avond was mevrouw Hadja Lahbib, minister van Buitenlandse en Europese Zaken, die zes maanden voor de start van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie de Belgische prioriteiten uit de doeken deed.


Olivier Joris, COMPETENTIECENTRUM EUROPA & INTERNATIONAAL Benoit Monteyne, COMPETENTIECENTRUM EUROPA & INTERNATIONAAL
05 juli 2023

Het doel van die Europese avond is om een sterker Belgisch netwerk in de ‘EU-bubbel’ te promoten. Want dankzij informele samenwerking en de uitwisseling van ideeën en informatie, neemt onze expertise en kennis toe, en kan ons land meer invloed uitoefenen op het Europese toneel. En dat is van cruciaal belang, want Europa heeft natuurlijk een grote impact op ons land en op onze bedrijven.

Een sterker Belgisch netwerk in de ‘EU-bubbel’ was trouwens een van de twaalf aanbevelingen die het VBO naar voren schoof in zijn manifest ‘België sterker in Europa’ dat het op 17 november 2022 voorstelde. We lanceerden dat manifest ruim een jaar voor het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Dat, om ideeën aan te reiken om dat voorzitterschap goed voor te bereiden en om er een succes van te maken. Vandaag zijn we zo’n zes maanden voor de start van het Belgische voorzitterschap. Een ideale timing dus om onze eigenste minister van Buitenlandse en Europese Zaken, mevrouw Hadja Lahbib, het woord te geven over de prioriteiten van het Belgische voorzitterschap.

In zijn welkomstwoord benadrukte Pieter Timmermans, CEO van het VBO, de belangrijke rol die Europa speelt in het dagelijkse leven van de bedrijven. Maar, zo stelde hij, die rol komt met een grote verantwoordelijkheid. Europa heeft namelijk de niet te onderschatten verantwoordelijkheid om onze welvaart op peil te houden. En om daarin te kunnen slagen, moet er voldaan worden aan één basisvoorwaarde: een competitief Europa. Een Europa waarin bedrijven kunnen floreren, creëert jobs en welvaart, en vindt innovatieve oplossingen voor de vele uitdagingen waarvoor we staan. De Europese Unie heeft daarom de opdracht om de juiste antwoorden te formuleren op al die uitdagingen. En om van Europa opnieuw the place to be te maken voor investeringen die groei en jobs creëren.

Tijdens haar speech besprak minister Lahbib een reeks dossiers die op de tafel van het Belgisch voorzitterschap zullen belanden. Die dossiers maken deel uit van de huidige agenda en moeten worden afgerond voor de Europese verkiezingen. Maar 2024 wordt ook een jaar waarin België de kans krijgt om mee de agenda voor de komende Europese legislatuur te bepalen. Minister Lahbib besprak enkele prioritaire werven die België naar voren zal schuiven, zoals het veiligheidsbeleid, respect voor de rechtstaat, versterking van de veerkracht en de toekomst en uitbreiding van de Unie.

René Branders, voorzitter van het VBO, sloot de avond af en stelde dat wij als werkgeversorganisatie ook ideeën zullen aanreiken om de competitiviteit van Europa te versterken tijdens de volgende Europese legislatuur. Net zoals we gedaan hebben voor ons manifest ‘België sterker in Europa’, zullen wij samen met de sectorfederaties werken aan twaalf concrete aanbevelingen om ‘Europa sterker in de wereld’ te maken. Aanbevelingen over bijvoorbeeld het wegwerken van de talrijke obstakels op die interne markt en om onze import- en exportstromen met de rest van de wereld te diversifiëren.Of aanbevelingen om de energiebevoorradingszekerheid aan betaalbare prijzen te garanderen en om te zorgen voor een geschoolde en mobiele beroepsbevolking in Europa. Kortom, twaalf aanbevelingen voor een ‘Europa sterker in de wereld’.

Die aanbevelingen zullen we in aanloop naar het belangrijke jaar 2024 voorstellen. Het jaar van het Belgische voorzitterschap en de Europese verkiezingen, maar ook het jaar waarin de prioriteiten voor de komende Europese legislatuur zullen worden bepaald.

> Link naar de fotogalerij van het evenement

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.