© Vlerick Business School

Vlerick HR Day 2023: vissen in alternatieve vijvers

‘Inclusieve rekrutering als noodzaak voor je employer brand’ was het thema van een van de workshops op de 18de editie van de Vlerick HR Day, waar professor Stijn Baert van de UGent, Maret Dakaeva, Trainer inclusieve HR-processen, en Monica De Jonghe, directeur-generaal van het VBO, hun inzichten over de belangrijke impact van een ‘diversity and inclusion’-beleid (hierna D&I-beleid) op de werkvloer deelden met een enthousiast publiek. Meerdere thema’s kwamen daarbij aan bod. Zo overliep professor Baert de resultaten van het onderzoek van de UGent over discriminatie bij aanwerving, met twee opmerkelijke vaststellingen: vooral oudere werknemers hebben het moeilijk om aan de slag te geraken en personen met een niet-EU-origine worden nauwelijks aangeworven in de openbare sector.


Monica De Jonghe, BESTUURDER-DIRECTEUR-GENERAAL EN EXECUTIVE MANAGER VAN HET COMPETENTIECENTRUM WERK & SOCIALE ZEKERHEID
21 juni 2023

Maret Dakaeva gaf het publiek tal van handvatten en nuttige inzichten over hoe je de werkvloer inclusiever kunt maken. Het zit hem dikwijls in de kleine dingen, die een wereld van verschil kunnen maken voor een diverse groep van werknemers. Divers aanwerven is een belangrijke eerste stap, maar zorg er ook voor dat je beleid inzet op een inclusieve werkvloer, waar iedereen zich thuis voelt en zichzelf mag zijn.

Monica De Jonghe startte met een warm pleidooi voor een D&I-beleid op de werkvloer. De voordelen ervan zijn intussen genoegzaam bekend en met de krapte op de arbeidsmarkt hebben we iedereen nodig. Maar er ligt nog veel werk op de plank, ook voor de regering. Wanneer worden de vele drempels weggenomen die de toegang tot de arbeidsmarkt van de ‘outsiders’ sterk bemoeilijken? Hoog tijd om daarop in te zetten, in de plaats van enkel oog te hebben voor extra beschermingen en flexibiliteit voor werknemers die al aan het werk zijn. Het laatste deel van haar tussenkomst ging over de nood aan een positieve benadering van een D&I-beleid, op alle niveaus.

De Praktische Gids van de Nationale Arbeidsraad zet in op die aanpak en helpt HR-professionals om divers en inclusief te rekruteren. Maar daarmee is nog maar een eerste stap gezet. Omdat elke sector, maar ook bedrijven onderling sterk verschillen, is het noodzakelijk om hen te helpen bij het opzetten van een D&I-beleid op maat. De overheid moet eindelijk beseffen dat een ‘one size fits all’-aanpak gewoon niet werkt en daarbij steevast kiezen voor extra sanctionerende maatregelen dat proces geen meter vooruit helpt. Daarom werkt het VBO samen met enkele sectorfederaties, onder de deskundige begeleiding van Claire Godding van Febelfin, aan een intersectorale aanpak rond D&I.

De succesformule van Wo.men in Finance toont hoe je een D&I-beleid op maat van de ondernemingen van de sector moet uitwerken en is een goede inspiratiebron voor andere sectoren. Hoe meer sectoren in het project stappen, hoe meer goede praktijken kunnen worden gedeeld, wat op termijn zorgt voor een diverse en inclusieve werkvloer. Wie kan daar tegen zijn?

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.