© Shutterstock

Global Innovation Index 2023: België boekt vooruitgang

De World Intellectual Property Organization (WIPO) heeft haar Global Innovation Index (*) voor 2023 gepubliceerd. Het resultaat van die studie is een rangschikking van de meest innovatieve economieën, van de innovatieprestaties van ongeveer 132 landen en van de 100 grootste wetenschappelijke en technologische innovatiecentra.


Nathalie Ragheno, COMPETENTIECENTRUM RECHT & ONDERNEMING
03 oktober 2023

De Global Innovation Index is een wereldwijde standaard waarmee de prestaties van het innovatie-ecosysteem van een land kunnen worden gemeten. De Index wordt al 16 jaar lang jaarlijks gepubliceerd en is ook een waardevol referentie-instrument om de vooruitgang op het gebied van innovatie te beoordelen.

Wat zijn in 2023 de meest innoverende economieën?

Zwitserland is in 2023 al 13 jaar op een rij de meest innovatieve economie. Daarna volgen Zweden, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Singapore.

België staat op de 23e plaats van de 132 economieën die zijn opgenomen in de editie van 2023 (3 plaatsen hoger dan in 2022). Daarnaast staat België op de 22e plaats in de groep van 50 economieën met hoge inkomens en op plaats 15 van de 39 landen op Europees niveau. België doet het beter dan het gemiddelde van de groep economieën met hoge inkomens in de volgende gebieden: kennis en technologie, geavanceerdheid van de ondernemingen en markten (‘business/market sophistication’), menselijk kapitaal en onderzoek.

Uit de Index van 2023 blijkt dat de vijf grootste wetenschaps- en technologiecentra ter wereld zich nu allemaal in Oost-Azië bevinden. China telt er het meest, maar Tokio-Yokohama is het grootste wetenschaps- en technologiecentrum.

In totaal overtroffen 21 landen de verwachtingen op het vlak van innovatie ten opzichte van hun ontwikkelingsniveau. De meeste daarvan zijn landen in Sub-Sahara-Afrika, Zuidoost-Azië, Oost-Azië en Oceanië. 

Dit jaar verschijnen de conclusies van het rapport tegen een achtergrond van traag economisch herstel na de COVID-19 pandemie, hoge rentevoeten en geopolitieke conflicten.

Uit de editie van 2023 blijkt dat de vooruitzichten voor risicokapitaal, dat menselijke inventiviteit helpt omzetten in nieuwe producten en diensten, steeds onzekerder worden aangezien de totale waarde van risicokapitaalfinanciering vorig jaar sterk is gedaald. Hoewel innovatie erg belangrijk is, wordt de financiering van start-ups zo steeds onzekerder.

Op wereldschaal is de Index van 2023, ondanks een vertraging in de financiering van innovatie, geruststellend omdat de studie aantoont dat de innovatieactiviteit aanzienlijk blijft. Toch moet die blijven evolueren, want kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit.

Belgium GLL Ranking.png

(*) https://www.wipo.int/edocs/pubdocs/en/wipo-pub-2000-2023-section1-en-gii-2023-results-global-innovation-index-2023.pdf

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.