Er ligt nog heel wat werk op de plank

Beleidsmakers komen terug uit vakantie en zoals de traditie het voorschrijft, worden ook in de eerste interviews van het nieuwe parlementaire jaar politieke ballonnetjes opgelaten. Op zich niets mis mee. Het is altijd interessant om even te testen hoe diep het water is. Maar in de aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar bestaat het gevaar dat sommige ballonnetjes zand in de regeringsmachine strooien. Terwijl er in dit laatste parlementaire jaar nog heel wat werk op de plank ligt.


Pieter Timmermans, GEDELEGEERD BESTUURDER
05 september 2023

Als het regent in Berlijn …

De Duitse economie sputtert al geruime tijd. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht zelfs dat de economie in Duitsland in 2023 een krimp zal laten zien van 0,3 procent. Als er grote onweerswolken boven de economie van een van de belangrijkste handelspartners van ons land hangen, dan zou het in Brussel wel eens kunnen druppelen.

De concurrentiekracht van onze ondernemingen moet voor de regering een topprioriteit zijn en blijven. Men mag zich niet verliezen in een opbod naar meer koopkracht om de kiezer te paaien. De automatische loonindexering heeft de koopkracht van de Belgische gezinnen beschermd, en de talrijke regeringsmaatregelen hebben voor sommigen de koopkracht zelfs doen toenemen, ten koste van de concurrentiekracht van de bedrijven. De focus moet nu liggen op de bedrijven en de economie die uit de gevarenzone moeten blijven.

Begrotingsinspanning nodig maar niet ten koste van bedrijven

In oktober wacht er ook nog een besparingsronde van 1,2 miljard. Een inspanning die we moeten leveren om te vermijden dat Europa ons stevig op de vingers tikt. Net zoals tijdens de onderhandelingen over de fiscale hervorming, blijven we er bij de bevoegde ministers op hameren dat men de financieringsmiddelen voor deze begrotingsinspanning niet bij de bedrijven kan zoeken. In de huidige omstandigheden van oplopend concurrentieverlies, hardnekkig aanhoudende inflatie, stagnerende investeringen en jojoënde energieprijzen is een extra factuur voor de bedrijven absoluut te vermijden.

Arbeidsmarkt

Ook de krapte op de arbeidsmarkt blijft een heikel punt en blijft een bottleneck voor de vele uitdagingen waar ons land voor staat. Laat ons daarom verder werk maken van onder andere de activering van niet-beroepsactieven, het verhogen van interregionale arbeidsmarktmobiliteit, een degelijk framework voor vorming en opleiding, en een gericht migratiebeleid.

Met gezond verstand richting verkiezingen

Tot slot, als men alle interviews van de afgelopen weken in beschouwing neemt, is het duidelijk: de aanloop naar de verkiezingen is begonnen. Politieke partijen zijn in campagnemodus. Laat ons daarom ter afsluiting een voetbalwijsheid op de dames en heren politici loslaten: enkel een team dat mooi en opbouwend speelt wint de harten van de toeschouwer. Er zullen geen kiezers gewonnen worden door 10 maanden enkel te blokkeren.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.