© Shutterstock

De deadline voor het aanpassen van de statuten aan het WVV nadert met rasse schreden!

Belgische bedrijven (en verenigingen) hebben nog maar een paar weken de tijd om hun statuten aan te passen aan het nieuwe Wetboek van vennootschappen en verenigingen. De overgangsregeling loopt immers af op 31 december 2023.


Sébastien Denoiseux, COMPETENTIECENTRUM RECHT & ONDERNEMING
07 november 2023

Het nieuwe Wetboek van vennootschappen en verenigingen (WVV) is al van kracht sinds 1 mei 2019. Vennootschappen en verenigingen die na die datum zijn opgericht, zijn er automatisch aan onderworpen en dus zijn hun statuten opgesteld in overeenstemming met de bepalingen van het WVV.

Voor bedrijven en verenigingen die vóór 1 mei 2019 zijn opgericht, voorziet de nieuwe wettekst in een overgangsperiode van 4 jaar om hen de tijd te geven om zich aan te passen. Die overgangsperiode loopt echter af op 31 december 2023 en het lijkt erop dat een heel aantal bedrijven nog niet de nodige stappen heeft ondernomen.

Als u nog geen gebruik hebt gemaakt van de overgangsperiode om de statuten van uw bedrijf in overeenstemming te brengen, raden we u aan om onmiddellijk contact op te nemen met uw notaris. Zo vermijdt u dat u dat op het laatste moment moet doen en dat u te maken krijgt met een te hoge werklast tijdens de laatste dagen van 2023.

Dankzij die aanpassing zal uw bedrijf kunnen profiteren van de versoepelingen en nieuwe mogelijkheden die het nieuwe WVV biedt, namelijk oplossingen op maat voor elke organisatie.

U kunt ook van de gelegenheid gebruik maken om samen met uw notaris een juridische check-up uit te voeren om uw onderneming toekomstbestendig te maken op juridisch vlak.

Tot slot voorkomt u ook onaangename verrassingen, zoals het risico dat de bestuurders aansprakelijk worden gesteld voor schade die volgt uit een niet-tijdige aanpassing van de statuten.

Kortom, de klok tikt, maar u bent nog niet te laat!

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.