Altijd en overal - Stephanie De Bruyne (itsme)
DE OPNAME VOND PLAATS IN SEPTEMBER 2022.
Sommige inhoud kan gedateerd zijn.
PODIn de podcast Let’s Talk, heeft het VBO elke laatste donderdag van de maand afspraak met een sleutelfiguur uit ondernemend België. We gaan er op zoek naar de mens achter de topvrouw of -man. Welke toewijding drijft hem of haar om een bedrijf 24 op 7 te runnen? De passie voor cijfers, de genen, ambitie …? Let’s Talk vertelt een persoonlijk verhaal, een dynamische businesscase voor en achter de schermen. Luister vandaag naar Stephanie De Bruyne, de CEO die onze digitale identiteit, itsme, naar Europese hoogtes wil stuwen.
Geen app die in meer telefoons zit dan itsme. In vijf jaar tijd is de Belgische ‘sleutel’ om je online te identificerendoorgestoomd tot één van de best gewaardeerde apps in de App Store, met 6,5 miljoen gebruikers. Het bedrijf achter het merk is Belgian Mobile ID, een consortium van Belgische grootbanken, telecomoperatoren en de Federale Participatie-en Investeringsmaatschappij. Met aan het hoofd sinds 2020: Stephanie De Bruyne. Haar strategie is al even indrukwekkend als ambitieus, want op termijn wil ze met itsme in heel Europa actief zijn.
Van je pensioen checken en inloggen bij de bank over je handtekening zetten tot vliegtickets en een auto kopen. Het aantal toepassingen waarvoor je itsme kunt gebruiken, loopt al dicht tegen de duizend aan. Waardoor we vorig jaar met z’n allen liefst 233 miljoen keer itsme gebruikten om ergens mee in te loggen. Naast gebruiksgemak, zijn veiligheid en privacy sleutelfactoren voor het succes van de app.
“Wij geloven zeer sterk in de filosofie dat de gebruiker controle moet houden over welke data hij deelt en met wie. Wij trekken dat ook door in onze dagdagelijkse bedrijfsvoering. Zo werkt onze website bijvoorbeeld volledig ‘cookieless’ zodat we geen surfgedrag van burgers kunnen traceren.”
De gegarandeerde anonimiteit is nog zo’n sterkhouder. Veel mensen denken ten onrechte dat ze zich kenbaar maken als ze inloggen. “Itsme garandeert dat er een echte fysieke persoon aan de login gekoppeld is. Dat betekent niet noodzakelijk dat er effectief ook data gedeeld moet worden. Als dat wordt vereist door de tegenpartij, zoals een bank, worden data gedeeld, maar er zijn ook situaties waar dat niet hoeft. Eén persoon kan bovendien geen meerdere itsme-accounts hebben.”
Concurrentie of complementaire functionaliteit?
Als we vragen naar de voordelen van itsme voor de bedrijven benadrukt De Bruyne, behalve de veiligheid, het bereik van de app en de breedte van de diensten, ook de standaardisering. In een bedrijfscontext registreren eindgebruikers zich vaak meerdere malen, waardoor ze met verschillende e-mailadressen in de CRM worden opgeslagen. “Dankzij itsme heeft een bedrijf per contact één unieke ‘identifier’. Die standaardisering elimineert heel wat verborgen kosten.”
Binnenkort komt er ook een soort businessversie van itsme, met de naam ‘TruliUs’. Ontwikkeld door Isabel, het betaalplatform van de Belgische grootbanken. TruliUS lijkt een concurrent, maar is het niet. Integendeel. “itsme focuste tot nog toe op de particuliere gebruiker. In een professionele context kun je echter ook een ‘rol’ hebben, denk maar aan de CFO die in naam van het bedrijf contracten ondertekent. Die professionele identiteit is informatie waarover Isabel beschikt. Samenwerken was dus een logische stap.” Binnen afzienbare tijd zal je dus via TruliUS vanuit je professionele rol kunnen inloggen. “Via de itsme-app krijg je dan een TruliUs-scherm te zien waarop je kunt kiezen om in te loggen als natuurlijk persoon of als vertegenwoordiger van je bedrijf of organisatie.”
Naar een pan-Europese oplossing?
Zoals bij elk sterk verhaal, is niet alles rozengeur en maneschijn. De 39-jarige handelsingenieur uit Aalter mag binnenkort opboksen tegen nieuwe concurrenten: de Europese markt wordt opengegooid, en ook de federale staat wil een eigen digitale portefeuille ontwikkelen.
Itsme timmert al een poos aan de Europese weg. Het bedrijf is al actief in Luxemburg en Nederland, en de app heeft alle troeven in handen om Europees een grotere rol te spelen. Wat niet betekent dat De Bruyne gelooft in een standaard pan-Europese oplossing. Het scenario waarbij Europa één standaardoplossing oplegt aan de lidstaten acht ze “onwenselijk vanuit het perspectief van risicobeheersing”. Ook een volledig versnipperde markt, waarbij per land verschillende apps worden aangeboden lijkt niet haalbaar “omdat bepaalde landen te klein zijn of een te lage adoptie zullen hebben om rendabel te zijn”. Dus zal het wellicht uitmonden in een realiteit waar een aantal spelers wordt geaccrediteerd die aan de nodige veiligheidsvereisten voldoen. En waarmee je als gebruiker overal aan de slag kunt op het Europees grondgebied.
Als de politiek haar fiat geeft, krijgt itsme vanaf 2023 concurrentie van zijn grootste aandeelhouder, de federale overheid. Die wil namelijk een eigen applicatie lanceren. Wordt dit de itsme-killer? “Itsme zal niet zal verdwijnen als geaccrediteerd loginmiddel voor de overheidsapplicaties. Onze 6,5 miljoen gebruikers, zullen ook in de toekomst gebruik kunnen maken van hun vertrouwde itsme-identiteit. Dat de overheid in het licht van de Europese regelgeving zelf de ‘wallet’ lanceert, een soort kluis waarin je bijvoorbeeld je identiteitskaart en je rijbewijs kunt bewaren, is logisch. Daar kan itsme perfect bij aansluiten in zijn rol als authenticatie-poort.”
Zet alvast de volgende Let’s Talk-podcast van het Verbond van Belgische Ondernemingen in uw agenda en tune in! Met als gast Hans Casier, topman bij het chemieconcern Ineos en voorzitter van essenscia. De klimaatverandering stelt de sector voor een gigantische uitdaging in een wereld die onmogelijk nog zonder kunststof kan. Een paradox van wereldformaat.Luister op donderdag 27 oktober 2022.