© FEB

DHL, een grote logistieke speler in België

Met zijn centrale ligging in Europa is België een toonaangevend logistiek centrum. Daar plukt ook Brussels Airport, een belangrijke bron van werkgelegenheid, de vruchten van. Zo is de luchthaven goed voor 2% van ons bbp. Op 23 augustus kon een kleine VBO-delegatie een bezoek brengen aan het logistieke centrum van DHL Express in de buurt van de luchthaven. De logistieke hub is de op twee na grootste in Europa en stelt 1.600 mensen tewerk.


Margaux Rouzeeuw, COMPETENTIECENTRUM ENERGIE, KLIMAAT & MOBILITEIT
06 september 2023

Het bezoek begon met een presentatie van het bedrijf en de uitdagingen waar het voor staat: expresleveringen (tussen 24 en 48 uur voor een levering), koeltransport, transport van medicijnen (bv. voor chemotherapie) enz. Opvallend: voor zijn pakketten doet DHL een beroep op passagiersvliegtuigen, bv. naar Afrika en Azië. Zonder de pakketten zouden die passagiersroutes niet zo winstgevend/financieel levensvatbaar zijn.

Vervolgens begaven we ons op het tarmac, waar de verplaatsingen gebeuren met volledig elektrische voertuigen. Een van de maatregelen om geluidsoverlast en CO2-uitstoot te verminderen is immers het inzetten van elektrische voertuigen op het tarmac, maar ook voor de laatste kilometers op de weg.

Elke lading is ontworpen om zo efficiënt mogelijk te zijn. Alles wordt in het werk gesteld om snel en doeltreffend te zijn, zowel bij het laden van het vliegtuig, waarbij elke ruimte wordt benut, als bij het sorteren van de pakketten die net zijn uitgeladen. De logistieke oplossingen zijn ontworpen om de lastige handelingen bij het laden, lossen en sorteren zoveel mogelijk te vereenvoudigen.

De nachtvluchten maken deel uit van een kwetsbaar ecosysteem. Neem bijvoorbeeld radioactieve isotopen (voornamelijk gebruikt bij kankerbehandelingen), die een levensduur van 16 uur hebben. Op dag 1 wordt het product voorbereid in de VS en met een passagiersvlucht naar Brussel verscheept. Op dag 2 wordt het product overdag verwerkt tot een medicijn en 's avonds verzonden naar Europese ziekenhuizen. Op dag 3 krijgen de patiënten de medicijnen toegediend.

Boven Brussel vliegen en voldoen aan de klimaatdoelstellingen is een gevoelige kwestie en DHL heeft dat begrepen. Het bedrijf vernieuwt zijn vloot. Het grootste deel van de DHL-vliegtuigen zijn de stilste die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn. Dankzij de investeringen van zowel Brussels Airport, DHL en andere luchtvaartmaatschappijen die in Brussel actief zijn, is de blootstelling aan lawaai sterk gedaald: het aantal mensen dat er last van heeft, is met 57% gedaald.

DHL kan echter niet sneller gaan dan de luchtvaartindustrie bij het ontwerpen van vrachtvliegtuigen. Het is daarom belangrijk om de kar niet voor het paard te spannen en een overgang naar efficiëntere apparatuur toe te staan voordat geluidsnormen worden opgelegd die onrealistisch zijn voor de huidige markt.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.