© Triptyque

Het wordt een broeierige nazomer

De afgelopen dagen was het broeiend heet, en niet alleen buiten. In de politieke kamers liggen immers nog heel wat hete hangijzers in het vuur. De fiscale hervorming, om er een te noemen – we houden u op de hoogte mochten er eerstdaags nog knopen worden doorgehakt. De pensioenhervorming die net werd afgeklopt mag dan wel een symbolische opsteker zijn voor de regering, maar qua impact zal ze de vergrijzingskost niet uit de gevarenzone krijgen. Een structurele hervorming die ons pensioenstelsel echt nodig heeft om de vergrijzingskost betaalbaar te houden, zal dus na de verkiezingen van 2024 meer dan nodig zijn. 


René Branders en Pieter Timmermans, VOORZITTER EN GEDELEGEERD BESTUURDER
12 juli 2023

Ondanks het feit dat de Belgische economie in de eerste maanden van 2023 beter stand heeft gehouden dan begin dit jaar werd verwacht, ligt het goede nieuws deze zomermaanden niet voor het rapen. Denk aan de aanhoudend hoge onderliggende inflatie, ’s lands verzwakt concurrentievermogen en bijbehorende druk op de handelsbalans, de tanende ondernemingsrentabiliteit en de nijpende arbeidsmarktkraptes. Je zal vandaag maar een bedrijf moeten runnen in zo’n loodzwaar ondernemingsklimaat. Maar onze bedrijven laten de moed niet zakken, wel integendeel. Bewust van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid rechten ze dag in dag uit de rug, op zoek naar positieve uitwegen en oplossingen om hun slagkracht en daarmee de welvaart van ons land op peil te houden. In die mate zelfs dat – zo blijkt uit de Edelman Trust Barometer 2023 – de burger zijn lot en vertrouwen liever in handen van de bedrijfswereld legt dan in die van de overheid (u leest er alles over in ons REFLECT-magazine komende september). Een woord van dank voor onze ondernemers en ondernemingen – de paarden die de kar voorttrekken – is dan ook op zijn plaats.  

Durf voorbij de horizon kijken 

Veel stof tot nadenken dus. Hopelijk brengt de zomer raad. We nemen de tijd om de waan van de dag van ons af te schudden, te herbronnen en de batterijen op te laden.(*) Zodat we direct na het politieke reces met nieuwe energie doordachte antwoorden kunnen formuleren op vragen als ‘Hoe gaan we de competitiviteitscrisis tackelen?’, ‘Hoe kunnen we het welvaartsverlies als gevolg van de geopolitieke spanningen een halt toeroepen?’, ‘Hoe kunnen we als grootste werkgeversorganisatie bijdragen om ons land uit het moeras te helpen trekken?’ Want, beste politici, ondanks de complexe nationale en internationale context staan we, gesteund door onze leden-sectorfederaties, zoals altijd klaar om samen oplossingen te zoeken. We blijven geloven in de kracht van de samenwerking, in het doorzettingsvermogen dat we de afgelopen aartsmoeilijke jaren met zijn allen hebben getoond.  

“Ondanks een loodzwaar ondernemingsklimaat, laten onze bedrijven de moed niet zakken” 

Hoe dan ook ziet het ernaar uit dat we een broeierige nazomer krijgen, extra aangevuurd door de stijgende verkiezingskoorts. We kunnen het niet genoeg herhalen: vergeet voor een keer de korte termijn, durf voorbij de horizon kijken. Binnenkort stappen we de tweede helft van dit decennium binnen. 2030 nadert voldoende dicht om grote doelstellingen concreet te maken, om concepten en doelstellingen hard te maken in concrete, meetbare resultaten.  En zo, beste politici, het vertrouwen van de burger terug te winnen.  

P.S. Als u de komende vakantieweken alsnog naar lectuur zou snakken, dan raden we u zeker ons actieplan ‘België Horizon 2030’ aan. 

(*) Onze VBO Impact verschijnt een paar weken niet, maar onze medewerkers zorgen voor verzekerde dienst. 

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.