© Unsplash

Bent u mee met de nieuwe Europese ‘Horizontal Block Exemption Regulations’ (HBER’s)?

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) organiseert samen met de Vereniging voor de Studie van het Mededingingsrecht (VSMR) een studienamiddag over de nieuwe ‘Horizontal Block Exemption Regulations’. De studiemiddag bouwt verder op het succesvolle format van de studiemiddag over de nieuwe ‘Vertical Block Exemption Regulation’. 

Op 1 juni 2023 nam de Europese Commissie de nieuwe HBER’s  aan. Die vervangen de vorige instrumenten die sinds 2010 van toepassing waren. De HBER’s worden aangevuld met een set van nieuwe Horizontale Richtsnoeren. Beide instrumenten zijn van toepassing tot 2035.

De HBER’s over onderzoeks- en ontwikkelingsovereenkomsten en specialisatieovereenkomsten zijn het resultaat van een diepgaande evaluatie en herziening van de huidige regels. De regels zijn grondig aangepast aan diverse marktontwikkelingen en maatschappelijke veranderingen. De nieuwe instrumenten vormen een belangrijke hefboom om de groene en digitale transitie te bevorderen. Zo verduidelijken ze in welke gevallen mededingingsregels niet in de weg zullen staan van overeenkomsten tussen concurrenten die een duurzaamheidsdoelstelling nastreven. Er worden concrete handvatten geboden aan bedrijven en federaties om de toegelaten informatie-uitwisseling te beoordelen.

Onze experten

Sophie Moonen (Head of Unit, DG Comp, EC) opent de studiemiddag, waarna Frank Wijckmans, Emmelie Wijckmans en Karolien Francken (Faros) dieper ingaan op 10 praktische takeaways van het nieuwe regime. Vervolgens zoomen we in op de dagdagelijkse toepassing van de regels in de bedrijfspraktijk. De toezichthoudende autoriteiten (Anne-Marie Witters, Voorzitter Marktenhof en Yves Van Gerven, Voorzitter ad interim en Directeur Juridische Zaken BMA) bespreken de handhaving van de regels. Johan Ysewyn (Covington & Burling LLP) verzorgt de conclusies, waarna er ruimte is voor Q&A.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.