Nieuws 15 mei 2024

ESG-rapportage - Het VBO staat aan uw zijde

Het VBO publiceerde onlangs twee e-guides voor ondernemers die hun eerste ESG-verslag willen opstellen of hun ESG-rapportage willen verbeteren. Die publicaties komen precies op het juiste moment. België en de Europese Unie staan vandaag op een keerpunt als het gaat om duurzaamheidsstrategieën en -rapportage. Binnenkort treedt namelijk een reeks nieuwe wetten in werking.

Wat zijn de uitdagingen voor ondernemingen?

De kaderrichtlijn inzake ESG-rapportage – de CSRD – en de Europese taxonomie verplichten ondernemingen om een aanzienlijke hoeveelheid informatie bekend te maken over verschillende niet-financiële aspecten van hun activiteiten.

De Europese richtlijn inzake passende zorgvuldigheid in het bedrijfsleven op het gebied van duurzaamheid – CS3D – zal grote ondernemingen dan weer verplichtingen opleggen om de mogelijke negatieve impact van hun bedrijfsactiviteiten voor zowel het milieu als de mensenrechten te beperken.

Hoewel kmo’s niet onder het toepassingsgebied van die richtlijnen vallen, zullen ze er wel de indirecte gevolgen van ondervinden.

Het is in ieder geval duidelijk dat die wetgeving voor de betrokken ondernemingen een grote werkdruk met zich mee zal brengen. Het is dus van groot belang om zo snel mogelijk aan de slag te gaan.

Daarnaast is het essentieel om het werk voor die overgang naar een duurzamere vorm van ondernemerschap niet te zien als een verplichting of een bedreiging, maar als een groeikans, een onderscheidende factor. 

Twee e-guides om u op weg te helpen

De twee gidsen van het VBO bieden duurzaamheidsverantwoordelijken en bedrijfsleiders een waardevolle leidraad om met hun rapportage aan de slag te gaan. Ze zullen regelmatig op de website van het VBO worden bijgewerkt, zodat ook de laatste ontwikkelingen op het gebied van wetgeving of relevante initiatieven worden opgenomen.

De ene gids is gericht op kmo’s, de andere op grote ondernemingen.

Aan de slag met de juiste tools 

De e-guide voor kmo’s, die werd opgesteld in samenwerking met BDO en Agoria:

  • laat ondernemingen op een toegankelijke manier kennismaken met de ESG-wetgeving en de indirecte gevolgen ervan;
  • biedt een duidelijk plan van 7 stappen om een eerste duurzaamheidsstrategie uit te werken;
  • geeft duiding bij de nog weinig bekende oefening van dubbele materialiteit.

De e-guide voor grote ondernemingen, die werd opgesteld in samenwerking met PwC en IBR (Instituut van de Bedrijfsrevisoren):

  • biedt een overzicht van de ESG-wetgeving;
  • verduidelijkt het concept van dubbele materialiteit;
  • geeft duiding bij het principe van corporate governance;
  • gaat dieper in op niet-financiële audits.

En daarna?

In de komende maanden zal het VBO een reeks technische seminars organiseren om dieper in te gaan op de onderwerpen die in die twee publicaties aan bod komen. Verschillende duurzaamheidsverantwoordelijken van ondernemingen en experts op verschillende gebieden zullen daarvoor worden samengebracht.

De seminars zullen in kleine groepen en met fysieke aanwezigheid plaatsvinden. De deelnemers zullen concreet advies krijgen om de nieuwe niet-financiële rapportagepraktijken, die het resultaat zijn van de laatste ontwikkelingen in de Europese wetgeving, succesvol te integreren.

Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.