Nieuws 29 mei 2024

Duurzaamheidsverslagen - Een gestructureerde aanpak voor uniforme rapportage

15 oplossingen voor minder administratie(kosten)

Als gevolg van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) moeten grote ondernemingen vanaf 2025 rapporteren over een hele waaier aan duurzaamheidsfactoren die betrekking hebben op milieu (environment), sociale zaken (social) en bestuur (governance), de zogenaamde ESG-indicatoren. Om die rapporten robuust en onderling vergelijkbaar te maken, werden op Europees niveau gedetailleerde rapportagestandaarden uitgewerkt, naar analogie van de standaarden die sedert lange tijd bestaan inzake financiële rapportage.

Maar hoe kunnen we ervoor zorgen dat die belangrijke oefening niet leidt tot even grootschalige administratieve overlast? De onlangs gepubliceerde e-guide van het VBO biedt antwoorden. In de gids doet het VBO 15 vereenvoudigings- en digitaliseringsvoorstellen waarmee de administratieve lasten voor onze ondernemingen met ongeveer 50% zouden kunnen worden verminderd (15 voorstellen voor minder administratieve lasten). In de komende weken gaat het VBO nog eens in op elk van die voorstellen.

Administratieve lawines voorkomen

De grote ondernemingen die rechtstreeks onder het toepassingsgebied van de CSRD vallen, moeten niet alleen over hun eigen activiteiten – in enge zin – rapporteren, maar ook over elementen doorheen hun hele waardeketen. Om dat te kunnen doen, zullen grote ondernemingen noodzakelijkerwijs bij kleine(re) ondernemingen data moeten opvragen. Daardoor zullen de rapportageverplichtingen inzake duurzaamheid op zeer korte termijn doorsijpelen in de hele Belgische economie. En daar schuilt het gevaar. We moeten vermijden dat ondernemingen, om hun plaats in de waardeketen te behouden, worden geconfronteerd met een wirwar aan in te vullen vragenlijsten. Dat zou immers gepaard gaan met een immense administratieve last, die op termijn de steun voor de duurzaamheidsrapportage zou kunnen ondermijnen.

Om administratieve overlast te vermijden, moet het verzamelen en ter beschikking stellen van duurzaamheidsinformatie gestructureerd gebeuren. Digitalisering en standaardisering zullen daarin een belangrijke ondersteunende rol spelen. In dat verband zette de financiële sector (Febelfin), in samenwerking met andere actoren zoals het VBO, een pilootproject op dat het verzamelen van duurzaamheidsinformatie wil stroomlijnen, met bijzondere aandacht voor kmo’s. In de volgende weken komen we daar nog op terug.

Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.