Nieuws 30 mei 2024

Een dag in het teken van artificiële intelligentie voor het CC Werk & Sociale zekerheid

Op vrijdag 24 mei zette het competentiecentrum (CC) Werk & Sociale zekerheid van het VBO voor zijn jaarlijkse conclaaf koers naar Deloitte Zaventem, met als thema van de dag: digitalisering en artificiële intelligentie (AI).

Na een gedachtewisseling over digitale samenwerking binnen ons competentiecentrum en over de strategische agenda 2024-2025, dompelden onze gastheren en -vrouw (Tim Parideans, Partner Core Business Operations en Tom Verstraete, Erling Kostman en Justine Loncke, alle drie experts in Human Capital Management) ons onder in de wereld van artificiële intelligentie. Zo ontdekten we de talloze mogelijkheden van AI en hoe AI gebruikt en geïmplementeerd kan worden binnen een onderneming. Onze reis door het algoritmelandschap eindigde met een presentatie over HR analytics en de impact van artificiële intelligentie op de wereld van werk.

Op de vraag “zal artificiële intelligentie de Belgische organisaties in minder dan een jaar fundamenteel transformeren?” reageert ons team met vertrouwen. Een jaar is kort, maar AI is wel al heel aanwezig in onze ondernemingen, waaronder in heel wat early adopters die de technologie onder de knie willen krijgen en willen zien en begrijpen voor welke uitdagingen ze staan. Het team van Deloitte vertelt ons dat een significante doorbraak inderdaad nog iets langer zou moeten uitblijven. Volgens analyses wordt die ergens in de komende drie jaar verwacht. Die doorbraak zal echter ingrijpend zijn en gepaard moeten gaan met aangepaste opleidingen om ervoor te zorgen dat zowel bedrijfsleiders als hun werknemers voldoende zijn uitgerust om van de tools die AI te bieden heeft gebruik te maken.

Zijn technologische vaardigheden dan ook de vaardigheden van de toekomst op de arbeidsmarkt? Het valt niet te ontkennen dat die vaardigheden in de toekomst erg belangrijk zullen zijn. Werknemers moeten hun werkmiddelen begrijpen en in staat zijn om ze optimaal te gebruiken. Ze zullen echter ook hun soft skills(kritisch denken, empathie, creativiteit …), die hen onderscheiden van machines, moeten aanscherpen. Machines zullen namelijk ‘slechts’ kunnen reproduceren wat ze van hun menselijke trainers leren, maar waarschijnlijk niet in staat zijn om zelf te produceren. De uiteindelijke controle en beslissing moeten daarom een menselijke activiteit blijven. Ons boeiende avontuur dat leidde tot aan de grenzen van de elektronische grijze massa werd afgesloten met enkele overwegingen over de veranderingen in vaardigheden en taken voor werknemers die van AI gebruik maken.

Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.