Nieuws 10 juli 2024

Wordt Europa’s energieprijskloof alleen maar groter?

Zonder dringende actie is de kans groot dat de Europese energieprijzen de komende decennia aanzienlijk hoger blijven in vergelijking met onze internationale concurrenten. Dat toont de nieuwste studie van het Europees energiesysteem door BusinessEurope. Op basis van de resultaten doet de Europese werkgeversorganisatie zeven beleidsaanbevelingen die de beleidsmakers dringend moeten aanpakken tijdens de volgende legislatuur.

In samenwerking met Compass Lexecon en de nationale werkgeversfederaties nam de koepel van Europese werkgeversfederaties het Europese energiesysteem tot 2050 en de impact ervan op de Europese competitiviteit grondig onder de loep.

De energiecrisis toonde de kwetsbaarheid van de Europese economie aan voor schokken op de energiemarkt, de bevoorradingszekerheid en energieprijzen. De studie doelt daarom op het creëren van een beter begrip van de huidige realiteit en potentiële toekomstige ontwikkelingen van het Europees energiesysteem en de Europese concurrentiekracht.

Methodologie

De studie modelleert het EU-energiesysteem tot 2050. Zo wordt het mogelijk om de bevoorradingszekerheid en prijsvoorspellingen te beoordelen, de concurrentiepositie van de EU te onderzoeken en vervolgens het EU-energie- en klimaatbeleid te evalueren. De modellering steunt op twee scenario’s:

  • de ‘managed transition’, met gunstig Europees beleid,
  • en de ‘frustrated transition’, met beleid dat de noodzakelijke investeringen vertraagt.
In het ‘frustrated transition’-scenario kunnen de Europese elektriciteitskosten de komende decennia 2 tot 3 keer hoger zijn dan in de VS en China.

Wel tot 50% duurder

Wat zijn de opvallendste resultaten van het onderzoek?

  • Energievraag. Elektrificatie zal in 2050 de grootste energiedrager zijn, maar de energiemix blijft ook afhankelijk van waterstof, biomassa, biomethaan en andere energiebronnen.
  • Bevoorradingszekerheid. De EU-productie van gedecarboniseerde brandstoffen, zoals waterstof en biomethaan zal onvoldoende zijn om de energievraag te dekken. Dat brengt significante risico’s voor de bevoorradingszekerheid met zich mee.
  • Energieprijzen. Dankzij de snelle ontwikkeling van de nodige energiebronnen, infrastructuur, flexibele capaciteit en meer marktintegratie heeft het ‘managed transition’-scenario 30% lagere systeemkosten dan het ‘frustrated transition’-scenario.
  • Energieprijskloof. Zelfs in het beste scenario (wanneer de lopende maatregelen in het beoogde effect resulteren) kunnen de energieprijzen tussen de EU en de VS, China en India tot wel 50% verschillen. In het nadeel van Europa welteverstaan.

Nood aan zeven acties

Op basis van deze en andere bevindingen ontwikkelde BusinessEurope zeven concrete actiepunten:

  • Het massaal verhogen van de inzet en integratie van alle hernieuwbare en koolstofarme energiebronnen, en de nodige infrastructuur;
  • Het dichten van de investeringskloof;
  • Het veiligstellen van de waterstofwaardeketen;
  • Het blijven versnellen en stroomlijnen van vergunningsprocedures;
  • Het aanpakken van het koolstofkostendifferentieel en het waarborgen van een effectieve implementatie van CBAM (mechanisme voor koolstofgrenscorrectie of Carbon Border Adjustment Mechanism);
  • Het introduceren van maatregelen om de energiecompetitiviteitskloof te dichten, en;
  • Het bevorderen van industriële decarbonisatie door middel van effectieve vraaggerichte maatregelen.

De resultaten uit de studie liggen duidelijk in lijn met de standpunten van het VBO: er is dringend nood aan een duidelijk industrieel beleid en een visie voor een geïntegreerd energiesysteem (op zowel Europees als Belgisch niveau). Dat beleid moet de bedrijven ondersteunen in het realiseren van de energietransitie.

U kunt de volledige energiestudie en -aanbevelingen van BusinessEurope hier downloaden.

Goed om weten: in de septembereditie van ons magazine REFLECT gaan Pieter Timmersmans (CEO VBO FEB) en Markus J. Beyrer (Director General BusinessEurope) dieper in op de Europese energieproblematiek.

Deel deze pagina:

Lees meer artikels over:

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.