Nieuws 16 juli 2024

BV-korting voor onderzoekers

15 oplossingen voor minder administratie(kosten)

Het regeerakkoord van 30 september 2020 vermeldde de steun aan O&O en de vermindering van de administratieve lasten daarrond als een prioriteit. Maar tot op dit ogenblik zijn de vastgestelde moeilijkheden op het vlak van de korting op bedrijfsvoorheffing voor onderzoekers nog niet opgelost. Integendeel, de procedure is verzwaard, met eisen die niet meer in overeenstemming zijn met de praktische realiteit van research en innovatie.

De actoren op het terrein vragen dan ook om verduidelijking en vereenvoudiging. Dat is dringend noodzakelijk en in eenieders belang.

Voorstellen krijgen geen gevolg

In samenspraak met de sectoren en andere vertegenwoordigende organisaties van de ondernemingen, formuleerde het VBO in 2022 al een uitgebreid advies met als doel verbeterpunten te bepalen en concrete voorstellen te doen. Die voorstellen werden overhandigd aan de autoriteiten, maar die gaven er tot op vandaag helaas geen gevolg aan. Volgende punten dienen met name uitgeklaard te worden:

  • De verplichtingen rond voorafgaande en tussentijdse kennisgeving, door de contouren van de begrippen ‘project’ en ‘programma’ voor wetenschappelijk onderzoek nader te bepalen.
  • Hoe het bewijs van O&O-activiteiten kan worden geleverd en hoe dat kan worden gecontroleerd.
  • De precieze afbakening van de verantwoordelijkheden tussen de belastingadministratie en Belspo, in het bijzonder met betrekking tot wie bevoegd is om O&O-activiteiten als dusdanig te kwalificeren.
  • Zorgen voor coherentie op het vlak van vereiste diploma’s en voor de nodige soepelheid ten aanzien van de activiteiten die onderzoekers mogen uitvoeren. Die zijn namelijk vaak ook betrokken bij bepaalde, meer organisatorische taken of bij de uitwisseling van knowhow, wat tot de normale activiteiten behoort van een bedrijf dat onderzoek doet.

Parallel daarmee werd een parlementair initiatief gelanceerd met hetzelfde doel (zie wetsvoorstel tot wijziging van de huidige aanmeldingsverplichting in hoofde van ondernemingen die een beroep doen op de gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor onderzoekers). Dat voorstel kan een nuttige inspiratiebron zijn.

In de praktijk is er dus een grote consensus onder politici en betrokken stakeholders om oplossingen te vinden voor de problemen op het terrein. Die consensus dient zich tijdens de nieuwe legislatuur te vertalen in concrete actie.

Het VBO zet zijn aandachtspunten met betrekking tot de BV-korting voor onderzoekers uiteen in een e-guide waarin het 15 vereenvoudigings- en digitaliseringsvoorstellen doet waarmee de administratieve lasten voor onze ondernemingen met ongeveer 50% zouden kunnen worden verminderd (15 voorstellen voor minder administratieve lasten).




Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.