Opinie

Het is niet overal zomer waar de zon schijnt

Het weer laat het niet vermoeden, maar het is zomer. Traditiegetrouw drukken de politici vanaf volgende week op de pauzeknop. Bezinnen en herbronnen na enkele drukke maanden. De Waalse regering gaat na de vakantie  fris en uitgerust van start, de Vlaamse en federale onderhandelaars kunnen met hernieuwde energie de onderhandelingen hervatten. Ondanks de snelle formatie van de Waalse regering en de tot nu toe – naar Belgische normen – vlotte regeringsonderhandelingen is het toch niet overal zomer waar de zon schijnt.

Kanaries in de koolmijn

Vorige week startte Audi de wet-Renault-procedure op voor zijn fabriek in Vorst en de 3.000 mensen die er werken. Liefst 1.410 van hen zouden in oktober al hun job verliezen. De aankondiging dat er op de Audi-site banen bedreigd zijn, is nog maar eens een signaal dat het industriële en economische weefsel onder enorme druk staat. Audi staat met Van Hool (1.100 jobs), Sappi (685 jobs), Barry Callebaut (500 jobs) … mee in de steeds langer wordende lijst van bedrijven die het ontslag van honderden mensen aankondigden. De kanaries vallen een voor een.

Ik hoop dat de formateurs en onderhandelaars de alarmsignalen ter harte nemen. We kunnen niet wachten tot nog meer bedrijven sneuvelen. Door snel nieuwe regeringen te vormen, die bovendien focussen op de juiste hervormingen, kunnen we onze economie stutten en het groeipotentieel van België versterken. De visie en ambitie van de nieuwe Waalse regering kan daarbij als voorbeeld dienen.

Ik hoop dat de formateurs en onderhandelaars de alarmsignalen ter harte nemen. We kunnen niet wachten tot nog meer bedrijven sneuvelen

Focus op hervormen

Een begroting die op orde staat is daarbij een cruciale stut. Op 19 juni loste Europa al een schot voor de boeg door de ‘procedure voor buitensporige kosten’ te starten voor ons land. Daarmee zijn we op weg richting het strafbankje en verliezen we stap voor stap credibiliteit op de financiële markten.

Een gezonde begroting is één. Even belangrijk zijn doortastende hervormingen. Enkele suggesties. Denk aan het herstel van het concurrentievermogen van de bedrijven door een matiging van de loonkosten, lagere energieprijzen en minder administratieve lasten, het verminderen van de arbeidsmarktkraptes door een meer activerend beleid inzake werkloosheid (beperken in de tijd) en langdurig zieken, het versoepelen van de te rigide regels inzake arbeidsorganisatie en de verbetering van de overheidsefficiëntie op alle bevoegdheidsniveaus.

Kortom, ook al laat de zon zich zien en wenkt de vakantie, een echte zomer kunnen we het moeilijk noemen. Daarvoor ligt er nog te veel werk op de plank. En voor de boekenwurmen onder de onderhandelaars, hieronder wat vakantieliteratuur:

Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.