Nieuws 17 juli 2024

Verplichte overstap naar gestructureerde elektronische facturen!

Over anderhalf jaar zal het niet meer mogelijk zijn om papieren facturen in te dienen of gewone pdf-facturen per e-mail te versturen. Gestructureerde elektronische facturen worden vanaf dan de norm. Alle ondernemingen – zowel grote ondernemingen, zelfstandigen als kmo’s – zullen die overstap moeten maken.

Vanaf 1 januari 2026 wordt het gebruik van gestructureerde elektronische facturen in België namelijk verplicht voor b2b-transacties. Sommige ondernemingen die actief zijn in de b2c-sector zullen voor facturen die ze van andere ondernemingen ontvangen eveneens aan die vereiste moeten voldoen.

Wat is een gestructureerde elektronische factuur?

Een gestructureerde elektronische factuur is een factuur die wordt opgesteld, verzonden en ontvangen in een gestructureerde elektronische vorm (bijvoorbeeld XML-formaat). De factuur wordt verzonden via Peppol, een gedecentraliseerd netwerk. De verzender en ontvanger verwerken de factuur op geautomatiseerde wijze in de loop van dat proces.

99,3% van de Belgische ondernemingen zijn kmo’s1. In 2020 maakte slechts 15% van hen gebruik van gestructureerde elektronische facturen. Velen zijn zich nog altijd niet bewust van de toekomstige verplichting.

De overstap naar elektronische facturatie zal echter een grote impact hebben op alle ondernemingen. Sommige bestaande softwaresystemen zullen moeten worden aangepast en vooral de operationele processen zullen moeten worden bijgestuurd.

Klinkt dat allemaal nieuw? Om de overgang naar die nieuwe vorm van factureren te vergemakkelijken, besloten de FOD Financiën, het VBO, verschillende federaties, partnerbedrijven en andere instanties om hun krachten te bundelen en tools te ontwikkelen om ondernemingen te helpen.

Voor het antwoord op al uw vragen verwijzen we naar de nieuwsmededeling en de FAQ van de FOD Financiën.

We mogen onze ondernemingen niet in de steek laten. Deel deze informatie zoveel mogelijk!

  1. 1 Bron: Statbel – FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie. Situatie op 31 december 2022. ↩︎
Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.