Nieuws 09 oktober 2023

75 jaar CRB - Een studiedag in het teken van sociaaleconomisch overleg

Op 20 september 2023 bestond de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) 75 jaar. Om dat te vieren, organiseert de CRB op maandag 20 november een studiedag, waar dieper zal worden ingegaan op de rol van de sociale dialoog in het beleidsvormingsproces, in het bijzonder binnen de CRB, om de uitdagingen van vandaag en morgen aan te kunnen gaan. Interesse? Schrijf u dan zeker in om deze jubileumdag (of specifieke onderdelen ervan) online te volgen.

Edward Roosens, Chief Economist van het VBO, neemt deel aan het rondetafelgesprek in de namiddag, met als thema ‘Bijdrage CRB aan het politieke besluitvormingsproces – Illustratie op basis van drie belangrijke werven van de CRB: Horizon 2030-2050, publieke financiën en concurrentievermogen en koopkracht’. De andere deelnemers zijn David Clarinval, vice-eersteminister en minister van Zelfstandigen en Kmo’s; Pierre-Yves Dermagne, vice-eersteminister en minister van Economie en Werk; Georges Gilkinet, vice-eersteminister en minister van Mobiliteit; Vincent Van Peteghem, vice-eersteminister en minister van Financiën; Marie-Hélène Ska, ondervoorzitter CRB (ACV); Thierry Bodson, ondervoorzitter CRB (ABVV); Johan Bortier, ondervoorzitter CRB (UNIZO) en Nicolas Nelis, ondervoorzitter CRB (FWA). De verschillende sprekers zullen het hebben over de toekomstige economische uitdagingen van ons land.

Het volledige programma vindt u hier.
U kunt zich ook inschrijven via deze link.

De Centrale Raad voor het Bedrijfsleven werd opgericht krachtens de wet van 20 september 1948 houdende organisatie van het bedrijfsleven. De opdracht van de CRB is “het uitbrengen aan de Wetgevende Kamers, aan de Ministerraad, aan een of meerdere ministers of aan enige andere federale overheidsinstantie, hetzij uit eigen beweging, hetzij op aanvraag van deze overheidsorganen […], van alle adviezen of voorstellen omtrent de vraagstukken die betrekking hebben op ’s lands bedrijfsleven”. De CRB is samengesteld uit representatieve werknemersorganisaties, representatieve werkgeversorganisaties en gecoöpteerde leden. Zijn expertisegebieden omvatten voornamelijk economische aangelegenheden, waaronder mededingingsbeleid, prijsbeleid, maatregelen om het concurrentievermogen van bedrijven te waarborgen, energie en problemen met betrekking tot het verbruik van producten en het gebruik van diensten. De CRB speelt ook een belangrijke rol in het interprofessioneel overleg. Zoals vastgelegd in de wet van 1996, herzien in 2017, publiceert de Raad om de twee jaar een rapport waarin de maximaal beschikbare marge voor de evolutie van de loonkosten wordt berekend voor de komende twee jaar.

Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.