Nieuws 05 juni 2024

Business Uniting Talents 2030: een rondetafelgesprek bij de koning 

Multiculturele diversiteit en inclusie hebben een positieve impact op de werkvloer en bieden tal van voordelen op het vlak van creativiteit, financiële omzet en welzijn van werknemers. Het VBO werkte samen met verschillende sectoren mee aan een project om multiculturele diversiteit en inclusie op de werkvloer te bevorderen.

Op 28 mei vond het slotevenement plaats van het project Business Uniting Talents 2030 (BUT2030) waar een rondetafelgesprek werd gevoerd met koning Filip over multiculturele diversiteit en inclusie (MD&I) op de werkvloer. BUT2030 werd opgestart door het Prins Filipfonds met de steun van de Koning Boudewijnstichting en CSR Europe om ongelijkheden in toegang tot werkgelegenheidskansen op de Belgische arbeidsmarkt te verminderen en inclusieve bedrijfsmodellen op te bouwen door praktische managementbenaderingen voor bedrijven te ontwikkelen. Na een succesvol pilootproject tussen oktober 2020 en maart 2022 breidde het initiatief zich uit om samen te werken met sectorfederaties en hun leden. Het uiteindelijke doel is om de verzamelde sectorale inzichten te benutten voor voortdurende verbetering en bij te dragen aan de ontwikkeling van een gelijke arbeidsmarkt in België tegen 2030.

© Monarchie.be

Tijdens het evenement op 28 mei bespraken de vertegenwoordigers van 30 Belgische bedrijven en 9 werkgeversfederaties (VBO, Agoria, Assuralia, Comeos, Denuo, Embuild, Essenscia, Febelfin en Federgon) de resultaten van het project. Het identificeren en aanpakken van lacunes in bedrijfs- en sectorpraktijken die de tewerkstelling van personen met een niet-EU-achtergrond op de Belgische arbeidsmarkt belemmeren stonden daarbij centraal. De belangrijkste uitdagingen en prioriteiten die werden geïdentificeerd om de bedrijfs- en sectorinspanningen op het gebied van diversiteit, gelijkheid en inclusie te bevorderen, waren onder meer het integreren van diversiteit, gelijkheid en inclusie als een strategische prioriteit, culturele opleiding bieden voor HR en management, zorgen voor duidelijkheid en rechtvaardigheid in HR-processen en loopbaanontwikkeling en effectieve meetmethoden opzetten om voortgang bij te houden en de effectiviteit van initiatieven te beoordelen.

De aanwezige werkgeversfederaties hebben tijdens het evenement hun sterke en zwakke punten van hun sectoren op het gebied van MD&I toegelicht en hun plannen uiteengezet om hun leden verder te ondersteunen bij het bevorderen van gelijkheid. Ze ondertekenden een Way Forward Statement om hun engagement kracht bij te zetten.

Het VBO heeft een cruciale rol gespeeld in BUT2030. Door de sectoren te informeren en te mobiliseren rond BUT2030, kon het VBO een verenigd front creëren om de uitdagingen aan te gaan. Studies tonen aan dat een diverse werkplek, onder de juiste omstandigheden, een positieve impact heeft op de bedrijfsresultaten en het welzijn van werknemers. Naast sociale en maatschappelijke waarde bieden diversiteit en inclusie dus ook een bewezen economische meerwaarde. Het evenement onderstreepte het sociale en economische belang van projecten zoals BUT2030. Gezien de krapte op de arbeidsmarkt en de doelstelling van een tewerkstellingsgraad van 80% tegen 2030 zou het immers zonde zijn om talenten en capaciteiten mis te lopen door valkuilen en drempels die eigenlijk niet zouden mogen bestaan.

Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.