Nieuws 27 juni 2024

EU Justice Scoreboard – Belgisch rechtsstelsel gewikt en gewogen

De Europese Commissie lanceerde voor de 12de keer het EU-scorebord voor justitie. België laat zich positief opmerken dankzij de korte procedures inzake mededinging, corruptie en witwassen. Wat digitalisering betreft, kan het echter nog veel beter.

Het jaarlijkse scorebord van de Commissie biedt vergelijkende informatie over de efficiëntie, kwaliteit en onafhankelijkheid van de rechtsstelsels in alle Europese lidstaten.

En biedt een overzicht van de voornaamste uitdagingen voor de lidstaten, een veelheid aan positieve voorbeelden en best practices. Doel van de analyse? De lidstaten ondersteunen bij de verdere ontwikkeling en verbetering van hun rechtsstelsel. Dat is in het belang van alle EU-burgers en -ondernemingen.

De volledige analyse vindt u hier (enkel in Engels beschikbaar).

Drie essentiële vaststellingen voor België

Uit het scorebord distilleren we drie vaststellingen specifiek voor ons land:

  • Een eerste vaststelling is dat het Belgische rechtsstelsel heel stabiel presteert. Sinds de start van de monitoring in 2012 vallen er geen noemenswaardige uitschieters of schommelingen te noteren, en dat over de verschillende parameters.
  • Op vlak van efficiëntie valt het op dat het aantal nieuwe burgerlijke en commerciële rechtszaken per capita bijna nergens zo hoog ligt als in België. Inzake de proceduredoorlooptijden scoort België over het algemeen gemiddeld. Daarbij springt wel de korte doorlooptijd van procedures inzake mededinging in het oog. Ook voor rechtszaken met betrekking tot corruptie en omkoping geeft België de meeste lidstaten het nakijken. Ten slotte is ons land qua snelheid van de procedure tegen het witwassen zelfs onovertroffen binnen Europa.
  • Het thema digitalisering catalogeert het scorebord onder de noemer ‘kwaliteit’. Ons land hinkt duidelijk achterop in vergelijking met de andere lidstaten. Om de graad van digitalisering te beoordelen vergeleek de Commissie parameters, zoals procedureregels die digitale technologie in rechtbanken mogelijk maken, digitale voorzieningen voor het voeren en volgen van gerechtelijke procedures en de beschikbaarheid van veilige elektronische communicatiemiddelen. Wat betreft de onlinetoegang tot gepubliceerde vonnissen en arresten is België zowat de slechtste leerling van de klas. Ter vergelijking, in de meeste andere Europese lidstaten is de digitale toegang tot rechtspraak wel al een feit.

De digitalisering van ons juridisch apparaat hinkt duidelijk achterop in vergelijking met de andere EU-lidstaten

Het belang van digitale tools en voorzieningen voor de toegang tot en efficiënte werking van justitie is echter nauwelijks te overschatten. Zeker in de context van toenemende juridische procedures is een doeltreffend gebruik van digitale technologie onontbeerlijk.

Deel deze pagina:

Lees meer artikels over:

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.