Nieuws 21 juni 2024

Europese avond VBO in aanwezigheid van Herman Van Rompuy

Op donderdag 20 juni organiseerde het VBO naar jaarlijkse traditie zijn Europese avond waarop het Belgen die actief zijn in Europese zaken samenbrengt. Herman Van Rompuy wierp er zijn licht op de resultaten en gevolgen van de Europese verkiezingen van 9 juni. Zijn analyse werd gevolgd door een debat over de Belgische invloed in Europa.

Een sterk Belgisch netwerk binnen de ‘Europese bubbel’

Het doel van de avond was om het Belgische netwerk in de Europese bubbel te versterken, zowel in de publieke als in de privésector, door informele uitwisselingen van ideeën en informatie te bevorderen. Die uitwisseling van kennis is essentieel om de invloed van België op het Europese toneel te vergroten. Dat benadrukte het VBO reeds in zijn manifest ‘België sterker in Europa’(2022).

Een sterker Europa 

Pieter Timmermans, CEO van het VBO, wees in zijn inleiding op de belangrijke rol die Europa speelt voor ondernemingen en op het belang van een efficiënte Belgische dialoog over Europese dossiers. Hij onderstreepte ook de noodzaak om van Europa opnieuw een internationaal competitieve regio te maken voor ondernemerschap en investeringen. Daartoe is het van groot belang dat de Green Deal wordt aangevuld met een competitiviteitspact, een essentieel punt in het VBO-memorandum ‘Europa sterker in de wereld’.

Oud-voorzitter van de Europese Raad en voormalig premier Herman Van Rompuy wierp vervolgens zijn licht op de resultaten van de Europese verkiezingen van 9 juni en de belangrijkste uitdagingen voor de legislatuur 2024-2029.

Daarna volgde een debat over de invloed en het imago van ons land in Europa, met Rob Heirbaut, Europees correspondent voor de VRT, Olivier le Bussy, Europees correspondent voor La Libre Belgique, en Thomas Tindemans, voorzitter van BBE (Belgian Business for Europe), de commissie met betrekking tot Europese zaken van het VBO.

René Branders, voorzitter van het VBO, sloot de sessie af en wees daarbij op het proactieve werk van de VBO-teams en hun bijdrage aan de Europese debatten met standpunten en aandachtspunten van ondernemingen die actief zijn in België. De avond werd daarna voortgezet tijdens een netwerkreceptie.

Uitreiking van de tiende ‘Herman Van Rompuy Scholarship’

De Europese avond werd voorafgegaan door de uitreiking van de tiende ‘Herman Van Rompuy Scholarship’, in aanwezigheid van Herman Van Rompuy en de laureaten van de voorgaande jaren. Die beurs, die jaarlijks wordt toegekend, werd in 2014 gelanceerd door het VBO, met de steun van de stichting Bekaert en de Fondation van der Rest (opgericht ter ere van twee gewezen VBO-voorzitters). Met die beurs wil het een jonge Belg in staat te stellen om Europese studies te volgen aan het prestigieuze Europacollege in Brugge. Het VBO hoopt onze jongeren met het toekennen van die beurzen een beter inzicht te bieden in de uitdagingen en het beleid op Europees niveau en de banden tussen jongeren en de Belgische bedrijfswereld te versterken.

Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.