Nieuws 14 juni 2024

Het klimaatarrest: VBO ontvangt vzw Klimaatzaak

De Vlaamse, federale en Brusselse overheid moeten tegen 2030 hun CO2-uitstoot met 55% verminderen ten opzichte van 1990. Dat is het gevolg van de Klimaatzaak, een rechtszaak die in 2014 werd aangespannen en in 2023 werd gewonnen door vzw Klimaatzaak. Op vrijdag 7 juni kwamen enkele vertegenwoordigers van de vzw langs bij het VBO voor een uitwisseling en verdere duiding over dat arrest.

Leden van de Commissie Energie-Klimaat, de Juridische commissie en de Raad van bestuur van het VBO kwamen samen met vertegenwoordigers van de  vzw Klimaatzaak (Piet Colruyt, Serge de Gheldere, Ignace Schops, Sarah Tak en Francesca Vanthielen).

Wat is het klimaatarrest?

Het klimaatarrest vloeit voort uit de rechtszaak die in 2014 werd gestart en door 60.000 burgers werd ondertekend. Het doel van de procedure was om de “Belgische overheden te dwingen hun internationale klimaatbeloften na te komen”. Die rechtszaak werd in november 2023 in graad van beroep gewonnen door de vzw, waarbij een rechterlijk bevel werd opgelegd aan de federale, Vlaamse en Brusselse regering om een broeikasgasreductie van minstens 55% te behalen tegen 2030.

Aanvankelijk vroeg de vzw om een reductiedoelstelling van -61%, wat volgens hen wetenschappelijk noodzakelijk is voor België. Bij de uiteindelijke uitspraak werd de doelstelling vastgesteld op -55% en werd de Waalse regering niet veroordeeld, omdat voormelde doelstelling al voldoende decretaal verankerd zou zijn.

Verloop van de uitwisseling

Tijdens de presentatie van de vzw werd dieper ingegaan op het verloop van de procedure en de impact van het arrest, waartegen door de Vlaamse regering cassatieberoep werd ingesteld.

Na de toelichting volgde een Q&A tussen de vertegenwoordigers van vzw Klimaatzaak en de aanwezige leden van het VBO. De deelnemers kregen de mogelijkheid om hun visie te delen en vragen te stellen over de toekomstige impact van het arrest op het Belgische klimaatbeleid, evenals de eventuele impact ervan op bedrijven. Dat resulteerde in een interessante en waardevolle gedachtewisseling.

Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.