Nieuws 12 juni 2024

Het VBO gaat op bezoek bij EDUCAM, een opleidingscentrum voor de autosector in België

Op 28 mei had het VBO het genoegen om een bezoek te brengen aan de EDUCAM-site in Lokeren. EDUCAM is een vooraanstaand Belgisch opleidingscentrum voor de autosector en aanverwante sectoren. Het centrum is in het hele land actief en biedt beroepsopleidingen voor garages, carrosserie, metaalhandel en terugwinning van metalen. Op die manier speelt het in op de groeiende behoeften van die sectoren, die 9.500 ondernemingen en meer dan 100.000 werknemers vertegenwoordigen.

Tijdens ons bezoek konden we een kijkje nemen in de werkplaats voor voertuigen op waterstof. EDUCAM wist te anticiperen op de behoeften van de markt door die specifieke werkplaats te ontwerpen om technici op te leiden over innovatieve voertuigen. Dat initiatief toont hoe het opleidingscentrum zich inzet om zijn opleidingsprogramma’s voortdurend aan te passen aan de technologische vooruitgang en de nieuwe vereisten van de autosector.

Steeds in de voorhoede

Sommige sectoren, waarin bijvoorbeeld wordt gewerkt aan hybride of volledig elektrische voertuigen, vereisen een specifieke certificering. EDUCAM komt tegemoet aan die vereiste door erkende certificaten uit te geven voor werknemers in die sector. Niet alleen werkende professionals kunnen zo’n certificaat verwerven, ook jongeren en werkzoekenden in opleiding kunnen een certificaat behalen, wat job- en carrièremogelijkheden biedt voor een breed publiek.

Daarnaast is EDUCAM een erkend examencentrum voor de installatie van lpg- en cng-systemen, wat zijn centrale rol in het certificeren van vaardigheden op gespecialiseerde gebieden versterkt. Die functie van certificeringsinstantie is essentieel om te garanderen dat aan de veiligheids- en bekwaamheidsnormen wordt voldaan, waardoor de kwaliteit en betrouwbaarheid van de diensten die door professionals in de sector worden aangeboden, worden gewaarborgd.

Een strategische investering

Het VBO hecht veel waarde aan het verwerven van nieuwe kennis en ondersteunt de initiatieven van organisaties voor beroepsopleiding zoals EDUCAM. We zijn ervan overtuigd dat opleiding een strategische investering is voor ondernemingen, waardoor ze concurrerend en innovatief kunnen blijven in een voortdurend veranderende economische omgeving. We moedigen werkgevers aan om het belang van voortgezette opleidingen te erkennen en de ontwikkeling van de vaardigheden van hun teams te ondersteunen.

Technische beroepen valoriseren is essentieel om de huidige en toekomstige uitdagingen van onze samenleving het hoofd te bieden. De mobiliteitsstrategie van het VBO steunt in dat verband de ontwikkeling van technische vaardigheden en de aanpassing aan nieuwe technologieën.

Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.