Nieuws 12 juni 2024

Inspiratie voor (meer) diversiteit en inclusie op de werkvloer

Diversiteit en inclusie op de werkvloer zijn essentieel voor het innovatievermogen, de productiviteit en het welzijn van werknemers. De online ‘eDiv’-tool van Unia (het Interfederaal Gelijkekansencentrum) speelt daarop in door de eDiv uit te breiden met praktijkvoorbeelden. Ondernemingen vinden er inspiratie om diversiteit en inclusie in de praktijk te brengen.

Unia is een onafhankelijke openbare instelling die zich inzet voor het bestrijden van discriminatie en het bevorderen van gelijkheid. Met eDiv biedt Unia een gratis onlinetool, ontworpen om bedrijven en organisaties te ondersteunen bij het creëren van een meer diverse en inclusieve werkomgeving. De tool is toegankelijk voor iedereen, van bedrijfsleiders tot HR-professionals, en biedt een breed gamma aan informatie en hulpmiddelen. Denk aan online leermodules over antidiscriminatiewetgeving en methoden om de diversiteit binnen het personeelsbestand te meten.

Inspirerende cases

Nieuw in eDiv is het luik met inspirerende praktijkvoorbeelden. Werkgevers uit verschillende sectoren geven een inkijk in hun succesvolle projecten. Wat waren de uitdagingen? Welke oplossingen werkten ze uit? De voorbeelden zijn zeer gevarieerd. Ze omvatten onder meer:

  • initiatieven over het meten van diversiteit en inclusie;
  • het opstellen van een integriteitsbrochure;
  • het implementeren van positieve acties voor het aannemen van stagiairs;
  • het aanbieden van stageplaatsen voor vluchtelingen;
  • het herzien van de organisatiestructuur;
  • het creëren van stille ruimtes;
  • het aanbieden van taalcoaching;
  • en het geven van algemene trainingen over diversiteit.

Inzetten op diversiteit en inclusie op de werkvloer is geen ‘nice to have’ maar een ‘must have’

Elke case biedt waardevolle inzichten en praktische tips voor organisaties die hun eigen diversiteits- en inclusiebeleid willen verbeteren en versterken.

Diversiteit en inclusie op de werkvloer zijn niet alleen positief voor het bedrijf en zijn medewerkers, maar cruciaal voor de maatschappij en de economie. Het VBO benadrukt het belang daarvan en ondersteunt met klem de inspanningen om diversiteit en inclusie te bevorderen. Een inclusieve werkomgeving leidt onder de juiste omstandigheden tot betere teamdynamiek, verhoogde werktevredenheid, hogere productiviteit en omzet en versterkt de creativiteit en groeiperspectieven. Inzetten op diversiteit en inclusie op de werkvloer is niet slechts een ‘nice to have’ maar een ‘must have’.

Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.