Nieuws 11 juni 2024

Strategie voor duurzame financiering: voor welke uitdagingen staat de privésector?

De Belgische strategie voor duurzame financiering bevindt zich nog in het ontwerpstadium. De volgende regering zal ze moeten afwerken en uitvoeren. Het is van fundamenteel belang dat die strategie een solide kader biedt voor de ondersteuning en begeleiding van ondernemingen.

Op 28 mei organiseerde het Federaal Instituut voor Duurzame Ontwikkeling (FIDO) een studievoormiddag over de langverwachte Belgische strategie voor duurzame financiering.

Ambtenaren en leden van het maatschappelijk middenveld presenteerden er hun werk en debatteerden over de acties die moeten worden ondernomen in het kader van die toekomstige strategie die, zoals werd herhaald, er voornamelijk op gericht is kapitaalstromen in de richting van duurzamere activiteiten te heroriënteren.

De afgelopen jaren werd al heel wat voorbereidend werk verricht en werden verschillende maatregelen vastgesteld om in de strategie op te nemen. De federale ministers van Financiën en Klimaat, Vincent Van Peteghem en Zakia Khattabi, lanceerden een brede raadpleging van stakeholders, waaronder het VBO en verschillende van zijn leden.

Daarnaast verstrekte consultant Trinomics een rapport met een reeks acties die de federale overheid binnen die context zou kunnen ondernemen.

Een succesvolle strategie door meer steun voor ondernemingen

De Belgische strategie zal in lijn liggen met het Europese kader en berust op twee pijlers: het financiële stelsel duurzamer maken en de rol van de overheid als investeerder herbekijken.

De regering wil dus enerzijds de transitie van het financiële systeem versnellen en anderzijds haar investeringsstrategie vernieuwen door het aandeel van bepaalde sectoren in haar portefeuilles te verminderen.

Het zal een van de prioriteiten van de volgende regering zijn om dat werk af te ronden en een Belgische strategie voor duurzame financiering te kunnen voorstellen die klaar is om te worden uitgevoerd.

Het Europese kader introduceerde een aanzienlijke hoeveelheid wetgeving die erop gericht is het financiële systeem duurzamer te maken. Sommige van die teksten hebben, rechtstreeks of onrechtstreeks, een grote impact op Belgische grote ondernemingen en kmo’s, die daarom meer dan ooit nood hebben aan een solide ondersteunend kader.

Er moet op worden toegezien dat in de toekomstige Belgische strategie voor duurzame financiering geen nieuwe verplichtingen worden toegevoegd boven op de bestaande Europese regels.

Er moet dus op worden toegezien dat in de toekomstige Belgische strategie voor duurzame financiering geen nieuwe verplichtingen worden toegevoegd boven op de bestaande Europese regels. In plaats daarvan zou ze ondernemingen van alle groottes ondersteuning moeten bieden bij hun integratie in het duurzame financiële ecosysteem.
Dat betekent onder andere ondersteuning in verband met ESG-rapportagevereisten en bij de ontwikkeling van transitie- en duediligenceplannen.

Alleen door een robuuste architectuur van steunmaatregelen voor grote ondernemingen, kmo’s en financiële tussenpersonen te ontwikkelen – zonder nieuwe beperkende regels op te leggen – zullen de Belgische economische spelers onze samenleving kunnen helpen om de doelstellingen van de Europese Green Deal te bereiken.  

Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.