Nieuws 27 juni 2024

Tijdelijke werkloosheid: controlekaart binnenkort uitsluitend digitaal!

Vanaf 1 januari 2025 zijn alle werknemers verplicht hun controlekaart tijdelijke werkloosheid, momenteel het ‘C3.2’-document, elektronisch in te vullen. De papieren controlekaart verdwijnt, waardoor de digitalisering van de werkloosheidsprocedures versnelt en de efficiëntie toeneemt.

De controlekaart ’tijdelijke werkloosheid’ is een belangrijk onderdeel van de werkloosheidsprocedure. Het is niet alleen een noodzakelijk instrument voor de vaststelling van de rechten van de werknemer, maar ook een essentieel controlemiddel voor de RVA-diensten. Sinds 2018 vinden er proefprojecten plaats om de elektronische ‘eC3.2’-controlekaart op een doeltreffende manier te ontwikkelen.

Sinds september 2023 is die fase afgerond en staat de applicatie waarmee de kaart kan worden gebruikt ter beschikking van alle tijdelijke werklozen die daarvoor de goedkeuring hebben van hun werkgever. Al bijna 5.000 ondernemingen en 30.000 werknemers maken gebruik van die optie en downloadden de ‘eC3.2’-applicatie in de app store van Google of Apple, of per computer via het socialezekerheidsportaal.

Op 1 januari 2025 verdwijnt het papieren formulier en wordt de ‘eC3.2’-applicatie voor iedereen verplicht. Om met die nieuwe tool vertrouwd te raken, wordt voorzien in een overgangsperiode tot 30 juni 2025. Tijdens die periode kunnen ondernemingen (voor al hun werknemers) of individuele werknemers die problemen ondervinden bij het gebruik van de elektronische applicatie aan de RVA vragen om de papieren kaart tijdelijk nog te blijven gebruiken.

Een noodzakelijke stap in de digitalisering. Laten we daarop voortbouwen!

Het VBO ondersteunt de toenemende digitalisering van administratieve processen in de sector van de werkloosheidsverzekering. Op die manier kunnen papieren documenten definitief worden afgeschaft, waardoor tijd en menselijke en financiële middelen vrijkomen. Die evolutie zorgt dan ook voor meer efficiëntie en productiviteitswinst binnen een context van krimpende budgetten.

Het VBO herhaalt niettemin de noodzaak om de administratieve lasten voor ondernemingen in stelsels van tijdelijke werkloosheid (waaronder het stelsel van tijdelijke werkloosheid om economische redenen) aanzienlijk te verminderen. Er moeten wijzigingen in worden aangebracht zodat werkgevers het stelsel van tijdelijke werkloosheid sneller kunnen activeren en bepaalde controlemechanismen voor ondernemingen worden versoepeld.

Meer in het algemeen moet het systeem radicaal worden hervormd door gebruik te maken van technologische oplossingen die het mogelijk maken om het aantal kennisgevingen voor werkgevers zoveel mogelijk te beperken en om alle formaliteiten via gelijkaardige en moderne communicatiekanalen uit te voeren.

Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.