Opinie

Haal de centen waar ze zitten

“Haal de centen waar ze zitten.” Die oorwurm zal u niet zo vaak lezen bij het VBO. De pointe van deze opinie verklaart alles. Zoals de wet voorschrijft, publiceerde het Federaal Planbureau (FPB), één maand voor de verkiezingen, de economische impact van de verkiezingsbeloften van de politieke partijen1. De berekeningen zien er zacht uitgedrukt niet rooskleurig uit. Geen enkele partij brengt met haar prioriteitenlijstje de begroting in lijn met de Europese norm van hoogstens 3%. Evenmin krijgen ze de werkzaamheidsgraad nog maar in de buurt van 80%, zelfs niet met een gigantische verschuiving van de lasten. Mijn voorspelling van enkele weken terug (‘Het politiek discours richting de verkiezingen voorspelt weinig goeds’) wordt nu zwart op wit becijferd.  

Winston Churchill

Er zijn veel politieke voorstellen om de taart – het budget – te verdelen, zelfs al is die taart er nog niet eens. Ik hoor weinig tot geen ideeën om eerst de taart te bakken en te vergroten. Want dat is de realiteit die we onder ogen moeten durven zien (zelfs in verkiezingsmodus): met een bloedrode begroting (een tekort van 25,9 miljard euro) is er weinig ruimte voor cadeaus. Enkel competitieve bedrijven en structurele hervormingen richting een tewerkstellingsgraad van 80% kunnen onze welvaartsstaat redden. Winston Churchill verwoordde het ooit als volgt: “Sommigen zien ondernemingen als roofdieren die verdreven moeten worden, sommigen zien ze als koeien die gemolken moeten worden en te weinigen zien ze als de trekpaarden die de kar vooruittrekken.” Als in de verkiezingscampagne het besef niet daagt dat we het fundament onder de welvaart moeten versterken, zijn alle andere debatten naast de kwestie. Maar wat blijkt: deze campagne is losgeslagen. Ze steunt niet op feiten, het buikgevoel regeert het land. Met als groot risico dat België binnenkort op het strafbankje van Europa wordt geroepen.

Gouden tip

Ik blijf het tot vervelens toe herhalen: zonder een economisch succesvolle onderbouw is sociale vooruitgang onmogelijk. Aan de politici de eerlijkheid om de kiezer correct te informeren zodat die met verstand zijn of haar stem kan uitbrengen. En dat doe je niet door te beweren dat de oplossing schuilt in nog meer belastingen heffen. Als het daarop aankomt zijn we al jarenlang wereldkampioen ‘zwaarst belaste land ter wereld’.2 Het geld halen bij de bedrijven is nog zo’n riedel. De winstmarges van de bedrijven zijn sinds 2021 in vrije val terwijl de lijst met herstructureringen in ons land almaar langer wordt. En onze concurrentiepositie zwaar onder druk staat, niet op zijn minst in de exportgedreven industrie.

Zonder een economisch succesvolle onderbouw geen sociale vooruitgang

Onze oproep aan de politici die worden verkozen is dan ook niet mis te verstaan: niemand is gebaat met 500 dagen of nog langer onderhandelen – dat record staat ook al op onze naam. Dan nog liever een interim-regering, al dan niet deels samengesteld uit technocraten, die ons land draaiende houdt zonder dat het begrotingstekort verder explodeert en die de concurrentiepositie herstelt. Enkel een grotere taart kan ons redden.

Om af te sluiten nog een gouden tip: haal de centen waar ze wel zitten, met name: halveer de huidige administratieve lasten voor de bedrijven – goed voor liefst meer dan 6 miljard euro in 2022. Hoe? Onze experts doen 15 concrete voorstellen om de administratieve overlast voor onze bedrijven met zo’n 50% te verminderen. Daarmee is de administratieve vereenvoudiging ongetwijfeld de meest betaalbare weg om de tanende kostencompetitiviteit van onze bedrijven op te krikken, en zo de welvaart van iedereen te helpen verzekeren. Zo ziet u maar: niet alle voorstellen moeten geld kosten.

In een e-book duidt het VBO, na 10 uur debat met de partijvoorzitters, de oplossingen die de politici aanreiken voor de problemen waarmee de Belgische bedrijven kampen. Lees onze analyse in het e-book ‘Let’s Talk Elections’.

Lees ook het interview met Pieter Timmermans in De Tijd, ‘Deze verkiezingscampagne is losgeslagen

1 www.dc2024.be
2 Volgens de OESO heeft België wereldwijd de hoogste belastingdruk, www.oecd.org/tax/taxing-wages-20725124.htm

Deel deze pagina:

Lees meer artikels over:

Over de auteurs
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.