Opinie

Sterkere ondernemingen voor een sterker Europa

De uitkomst van de recente Europese verkiezingen ligt in de lijn van de Belgische verkiezingsresultaten. De impact van die evolutie op de Europese machtsverhoudingen zal binnenkort duidelijker worden. Het VBO hoopt alvast dat het nieuwe machtsevenwicht het internationale concurrentievermogen van Belgische en Europese ondernemingen een boost zal geven. En dat kan onmogelijk zonder een competitiviteitspact als aanvulling op de Green Deal.

Die boodschap stond ook centraal in ons memorandum voor een ‘Europa sterker in de wereld’, waarin we onze prioriteiten voor de komende cyclus 2024-2029 toelichten. Jammer genoeg verliest Europa op het vlak van groei, investeringen en innovatie namelijk al enkele jaren terrein ten opzichte van de Verenigde Staten. Om die trend tegen te gaan moet de Green Deal dringend worden aangevuld met een competitiveness deal ten behoeve van de industrie en de dienstensector.

Oproep aan de Europese instellingen

Ik ben dan ook verheugd over de zeer positieve signalen die daarover werden gestuurd tijdens de recente vergaderingen van de bevoegde Europese staatshoofden en ministers, onder meer dankzij de inspanningen van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de EU.

Ik verwacht zowel van de Europarlementsleden die op 9 juni werden verkozen (waaronder 22 Belgen), van de voorzitterschappen van de Raad die België over enkele dagen zullen opvolgen als van de toekomstige Europese Commissie dat ze die prioriteit grondig zullen aanpakken. Dat is nodig om de EU aantrekkelijker te maken voor ondernemerschap en investeringen, wat op zijn beurt de groei, jobs en welvaart op ons continent ten goede komt.

De uitdagingen zijn bekend: energieprijzen, tekorten en rigiditeiten op de arbeidsmarkt, administratieve en rapportageverplichtingen, trage vergunningsprocedures, moeilijkheden bij het onderhandelen over en ratificeren van handelsakkoorden, administratieve en zelfs protectionistische belemmeringen binnen de interne markt en ga zo maar door. De antwoorden op die problemen vereisen een weloverwogen en samenhangende strategie om Europa sterker te maken in een wereld die wordt gekenmerkt door talrijke uitdagingen en spanningen. 

Oproep aan toekomstige regeringen

Ik hoop natuurlijk dat die noodzakelijke hernieuwde aandacht voor het versterken van het concurrentievermogen van ondernemingen ook tot uiting zal komen in de verschillende regeerakkoorden waarover momenteel in het hele land wordt onderhandeld. Het is namelijk van cruciaal belang om op een samenhangende manier actie te ondernemen en een strategische visie uit te werken voor de toekomst op alle overheidsniveaus: regionaal, federaal en Europees. Het is ook aan de nieuwe regeringen die momenteel worden gevormd om te bedenken hoe we de Europese dossiers in ons land beter kunnen opvolgen om de invloed van België op het Europese toneel te versterken, in lijn met de aanbevelingen die we daarover reeds formuleerden.

Ik heb in dat opzicht drie wensen:

  • Ten eerste zou elke regering er zich in haar regeerakkoord expliciet toe moeten verbinden om geen ‘gold-plating’ toe te passen bij de omzetting van Europese richtlijnen in Belgisch recht. Met andere woorden: niet verder gaan dan wat de tekst oplegt.
  • Ten tweede moeten alle bevoegde overheden hun steun voor het Europese handelsbeleid bekrachtigen, onder meer door de nog altijd niet geratificeerde akkoorden te ratificeren en een constructieve houding aan te nemen ten aanzien van toekomstige handelsakkoorden.
  • Ten derde moet ons land er zowel op Europees als nationaal niveau op toezien dat de tenuitvoerlegging van de Green Deal gepaard gaat met een echte competitiveness deal. Zonder de ene deal kan de andere niet slagen. 

Meer concurrentiekracht voor onze ondernemingen, een sterker Europa in de wereld en een invloedrijker België in Europa, dat zijn onze ambities voor de nieuwe Europese legislatuur!

Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.