Focus Conjunctuur - Consumptie onder stoom, competitiviteit onder druk

27 juni 2023 – Twee keer per jaar bevraagt het VBO zijn sectorfederaties om de economische temperatuur op te meten. Op basis van die enquête (afgenomen in mei) wordt dan de balans opgemaakt van de Belgische economische situatie en van de vooruitzichten voor het komende halfjaar.


Dries Vantomme, COMPETENTIECENTRUM ECONOMIE & CONJUNCTUUR
Edward Roosens, COMPETENTIECENTRUM DIGITAAL & INNOVATIEF ONDERNEMEN
27 juni 2023

Uit de enquête blijkt dat de Belgische economie in de eerste maanden van 2023 wat beter stand heeft gehouden dan zes maanden geleden werd verwacht. Het valt echter te vrezen dat die economische opvering geen lang leven beschoren is, gezien de hardnekkig hoge onderliggende inflatie die de rentes nog enige tijd hoog zal houden, en de verslechtering van het concurrentievermogen van de Belgische bedrijven. Een derde van onze sectorfederaties verwacht in het komende halfjaar een verdere achteruitgang van hun activiteit en de helft niet meer dan een stagnatie.

> Lees of download de Focus Conjunctuur alsook de PPT-presentatie.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.