Focus International Trade - 5e klassieke editie in een nieuw jasje

Dinsdag 6 september 2022 - Bij de start van dit nieuwe werkjaar kijkt het VBO met gemengde gevoelens naar het internationale handelsnieuws. Enerzijds kunnen we alleen maar betreuren dat het conflict in Oekraïne nog steeds voortduurt, meer dan zes maanden na de Russische invasie die gesteund werd door Wit-Rusland. Anderzijds stemmen een aantal positieve signalen op het vlak van Europees handelsbeleid mij hoopvol. We denken daarbij onder meer aan de versterkte dialoog tussen de EU en de VS (vooral over gegevensoverdracht) en de hervatting van de onderhandelingen tussen de EU en India.


Sofie Declerck, COMPETENTIECENTRUM EUROPA & INTERNATIONAAL
Olivier Joris, COMPETENTIECENTRUM EUROPA & INTERNATIONAAL
Benoit Monteyne, COMPETENTIECENTRUM EUROPA & INTERNATIONAAL
05 september 2022

In de huidige context van hoge inflatie, die voornamelijk het gevolg is van de stijging van de energie‑en grondstoffenprijzen, worden onze ondernemingen bovendien midscheeps geraakt door de gevolgen van de negatieve loon-prijsspiraal (veroorzaakt door ons systeem van automatische loonindexering). Ze maken zich ook zorgen over hun concurrentievermogen ten opzichte van hun buitenlandse concurrenten. Er moeten dus steunmaatregelen worden genomen om onze ondernemingen te helpen door deze zeer moeilijke periode, die met onzekerheid en tal van sociaal-economische en geopolitieke uitdagingen gepaard gaan. Naast het treffen van ondersteunende maatregelen moeten we erover waken dat alle nieuwe verplichtingen voor ondernemingen – met name op het gebied van due diligence en rapportage – effectief zinvol en beheersbaar zijn voor onze ondernemingen, ongeacht hun omvang. Het gaat daarbij niet alleen om hun concurrentievermogen, maar ook om de aantrekkelijkheid van de EU voor buitenlandse investeerders.

> Lees de volledige analyse

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.